Buurtbewoners bouwen wiglo-doolhof

voorbereiding
Wilgentakken verzamelen ter voorbereiding

Tijdens het krokusverlof bouwden de bewoners van de Beringse wijk Steenveld een wiglo-doolhof. Met deze duurzame constructie van wilgentakken verfraaien ze een somber hoekje vlakbij het wijkcentrum. Bedoeling is om een gezellige, groene plek te creëren waar kinderen kunnen ravotten en volwassenen een babbeltje kunnen slaan.  

Groenplan

Onlangs werkte de RIMO-buurtwerking in Steenveld een groenplan uit voor de wijk. Opbouwwerker Liesbeth Brusselaers deed dit in nauw overleg met de bewoners. Binnenkort worden er 100 nieuwe woningen gebouwd in de sociale woonwijk. Het groenplan moet ervoor zorgen dat de wijk groen blijft en meer verbonden raakt.

Wiglo-doolhof

Vier namiddagen lang namen de buurtwerking en de bewoners een somber hoekje onder handen: een plek met glas- en kledingcontainers vlakbij het wijkcentrum. Samen bouwden ze een duurzaam wiglo-doolhof met wilgentakken. De kinderen uit Steenveld ontwierpen en tekenden de constructie: een wiglohut met slakkendoolhof.

Liesbeth Brusselaers: “Niet alleen bewoners met groene vingers hielpen mee, ook nieuwsgierigen en bewoners die zich verbonden voelen met de wijk. Het wiglo-hoekje is een plekje groen voor en door de wijkbewoners. Door samen vorm te geven aan het openbaar groen in de wijk, hopen we dat de bewoners een groter verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen ten opzichte van hun leefomgeving.”

Natuurpunt en Stad Beringen

De buurtwerking van Steenveld werkte samen met de kinderwerking JWW De Vlindertjes van Stad Beringen. Ook Natuurpunt Beringen is een belangrijke partner. Via contacten, workshops en activiteiten in Steenveld wil de vereniging meer diversiteit in de groep krijgen (project Bonvenon).

Cor en Annemarie, vrijwilligers van Natuurpunt Beringen, deelden hun ervaring en expertise bij het bouwen van het wiglo-doolhof. Ze maakten de bewoners vertrouwd met de verschillende materialen en leerden hen weven.

Liesbeth Brusselaers: “Schaapherders verzamelden de wilgentakken in de Vallei van de Zwarte Beek in Koersel. Vorig jaar bezochten de kinderen uit de wijk bezoekerscentrum De Watersnip. In het bos bouwden ze enthousiast kampen. We zijn ervan overtuigd dat de kinderen evenveel plezier zullen beleven aan het wiglo-doolhof. Het prikkelt immers hun fantasie en nodigt uit om te bewegen en te spelen. Ze kunnen erin klimmen, zich verstoppen …  ”

Feestelijke inhuldiging

Op vrijdagnamiddag 8 maart vond de feestelijke inhuldiging van het wiglo-doolhof plaats. Burgemeester Thomas Vints, schepen van wijkontwikkeling Jessie De Weyer, partners en bewoners kwamen samen om officieel het lintje door te knippen en een naam toe te kennen aan de verfraaide hoek: de Wiglo van Steenveld. Voor extra sfeer en gezelligheid was er een huifkartocht met tractor.

Projecten