Limburgse studenten schrijven kookboek met recepten voor 4 euro

Depot Margo
Arme mensen kunnen ook gezond koken

Een anderhalf ton 'afgedankte' groenten en fruit mag Depot Margo uit Diepenbeek elke week op de veiling gaan halen.  Van sla tot courgettes, van asperges tot bloemkool.  Die verdeelt de vereniging aan mensen die het niet breed hebben, via Sint-Vincentius en andere organisaties. "Met die voedselpakketten in ons achterhoofd hebben we nu een kookboek geschreven.  Lekker, gezond, betaalbaar.  Recepten voor vier euro, voor vier personen, met voor elk van de vier seizoenen vier gerechten", vertellen UCLL-studenten Ruth Vanderheyden (22) en Jana Hindrikx (22) die met het boek volgende week hopen af te studeren als diëtist.

"Met Depot Margo verzamelen we overschotten van winkels en magazijnen.  Dat gaat heel breed: van pampers tot strooizout, maar ook verse groenten.  We verdelen ze aan organisaties die mensen helpen die in armoede leven.  Zij verkoen de producten aan heel lage prijzen aan de doelgroep", beschrijft opbouwwerker Karel Bollen.  "Vorig jaar is hier een groep diëtisten binnengevallen.  Ze waren onder de indruk van het project en vroegen meteen wat ze voor ons konden betekenen.  Eén van hen is docente aan hogeschool UCLL en stelde voor om studenten aan te spreken o hier stage te koen doen.  Maar een onderzoek naar de werking van Depot Margo hadden we niet nodig, wel iets dat praktisch bruikbaar is.  Zo is het idee van een kookboek ontstaan.  Het was de bedoeling om recepten uit te werken waarin groenten centraal staan én die kunnen gemaakt worden met de producten die onze mensen in hun voedselpakketten vinden.  Zonder onhaalbare stappen of overdreven veel foto's.  Daarom bestaat het boek oo uit tekeningen gemaakt door leerlingen van KTA 2."

Aldi

Studente Ruth Vanderheyden (22) uit Eksel ging langs biij Sint-Vincentius om te zien wat daar uitgedeeld wordt.  "Heel belangrijk, want zo kom je in contact met de doelgroep: ik moest vooraf weten wat ze zo in huis hebben.  Welke kruiden, welk vlees, waar ze gaan winkelen.  Vooral in Aldi en Lidl, zo bleek.  Dus ben ik ook daar gaan kijken, naar de prijzen van producten die we wilden of konden gebruiken."

Het waren confronterende gesprekken voor de jonge studente voedings- en dieetkunde.  "Je leert dat het vooral door tegenslag is dat die mensen in de armoede zijn terechtgekomen.  Veel pech, merk je."

Met medestudente Jana Hindrikx (22) uit Hasselt is Ruth - als bachelorproef - dan aan een kookboek beginnen schrijven.  "We zijn gaan experimenteren met recepten en combinaties.  Daarbij hebben we bewust de portie groenten verhoogd.  In het boek staan zestien recepten, alleen of toch grotendeels met ingrediënten die deze mensen kunnen betalen.  Want niet alles zit natuurlijk in de voedselpakketten.  Zo hebben we bijvoorbeeld een salade met ei, rivierkreeftjes en gekookte aardappelen in het boek opgenomen.  Oorspronkelijk was dat een salade met garnalen, maar die zijn veel duurder.  Dus hebben we die vervangen door rivierkreeftjes."

Room

Gezond staat dus bovenaan.  Maar ook heel belangrijk: elk recept kost maximaal 4 euro per persoon.  "Alles hebben we zelf uitgeprobeerd.  Het moest gezond zijn maar natuurlijk ook lekker.  Met room werkten we niet, extra zout werd niet toegevoegd.  Zelf ben ik dat gewend, daarom heb ik het aan mijn papa laten proeven.  En die vond het absoluut lekker."  Bij elk recept staan tips van 'Margo', een figuurtje genoemd naar de gelijknamige organisatie: de nutriënten, gluten en lactose en de gemiddelde calorieën (525 per portie).

Hebben de studentes zelf een favoriet?  "De hartige courgettecake vind ik geweldig", reageert Ruth.  Jana: "Kabeljauw met appelsiensaus leek aanvankelijk een vreemde combinatie, maar het is heel smakelijk."

"Auteursrechten krijgen ze niet.  Het is allemaal voor het goede doel", lacht Karel Bollen.

Het kookboek is via Depot Margo te koop voor 10 euro, de organisaties zelf mogen het voor 5 euro aan de doelgroep verkopen.  "Het is echt wel bedoeld voor iedereen.  Want wie wil niet graag een lekker, gezond gerecht op tafel zetten voor amper 4 euro per persoon?"

www.depotmargo.be

Projecten