OnderOns start met Speelb(r)abbel

team
Het team achter Speelb(r)abbel

Vandaag vond de eerste Speelb(r)abbel plaats in het Klokhuis in Sint-Truiden. Ouders (in spe) en kinderen van -9 maanden tot 3 jaar zijn voortaan elke donderdagvoormiddag welkom op dit vrij ontmoetings- en spelmoment van armoedevereniging OnderOns en kinderopvang De Egeltjes.
 

Kwetsbare ouders versterken

Liza Gasparini, opbouwwerker bij OnderOns: "Vanaf donderdag 7 februari organiseren we wekelijkse ontmoetingsmomenten voor (toekomstige) opvoeders en kinderen tot 3 jaar. Opvoeders in de ruime zin van het woord (ouders, grootouders, tante, babysit …) kunnen elkaar ontmoeten, ervaringen delen, even op adem komen, samen met de kinderen te spelen … Tijdens schoolvakanties zijn ook oudere kinderen welkom.

Met Speelb(r)abbel breiden we het sociaal netwerk van ouders uit en brengen we informele contacten tot stand tussen diensten en ouders. We polsen welke thema's bij gezinnen leven en spelen daarop in met themagerichte momenten.

We organiseren deze vrije inloop samen met kinderopvang De Egeltjes in het kader van KOALA (subsidies voor Kind- en Ouderactiviteiten voor Lokale Armoedebestrijding). Via vzw In-Z kunnen we brugfiguren Gurpreet en Anita inzetten. Deze dames zijn laagdrempelige aanspreekpunten voor de bezoekers. Ze kunnen doorverwijzen naar de juiste diensten of de stap naar de hulpverlening mee begeleiden.

Anita is ervaringsdeskundige en vrijwilliger bij OnderOns. We hopen dat kwetsbare ouders via Speelb(r)abbel ook de weg naar OnderOns vinden. We willen hen versterken, hen leren welke rechten ze hebben en hoe ze die kunnen verzilveren. Misschien voelen ze zich wel geroepen om deel te nemen aan onze werkgroep Kinderarmoede waarmee we het beleid willen beinvloeden."

KOALA

Armoedevereniging OnderOns en kinderopvang De Egeltjes sloegen vorig jaar de handen in elkaar om kinderarmoede aan te pakken. Samen krijgen ze de komende 10 jaar subsidies via KOALA (Kind- en Ouderactiviteiten voor Lokale Armoedebestrijding) om een vernieuwend aanbod uit te bouwen dat ouders versterkt en kinderen maximale ontplooiingskansen biedt. Alle activiteiten vallen onder het breed samenwerkingsverband Huis van het Kind Sint-Truiden. Verschillende partners zetten mee hun schouders onder het project om kinderarmoede in Sint-Truiden aan te pakken. Via vzw In-Z zetten we brugfiguren in binnen het project in het kader van de lokale diensteneconomie. De brugfiguren zijn steeds aanwezig op de activiteiten en zetten samen met de gezinnen de stap naar de hulpverlening.

 

Foto's met dank aan Ricky Blue Passion

Projecten