Op woontweedaagse met Onderdak

onderdak_tweedaagse
Op stadsbezoek in Antwerpen

Afgelopen najaar verbleven een tiental leden van woonwerkgroep Onderdak, opbouwwerker Magda en projectleider wonen Rudi in jeugdherberg Pulcinella in Antwerpen. Samen maakten ze er twee aangename, leerrijke dagen van. Voor de Onderdakkers die niet konden deelnemen aan de tweedaagse vorming, was er deze week een bijbeenmoment op de vaste stek van Onderdak, het ontmoetingshuis in de Stationsstraat in Sint-Truiden. Hieronder geven we enkele indrukken van de woontweedaagse die neergepend werden door deelnemers.

Groepssfeer

Lieve: De sfeer was zeer aangenaam. We hebben veel gelachen en ik had het gevoel dat iedereen het goed heeft gehad.

Germaine: Ik vond onze groep heel fijn. Ik heb veel gelachen en het heeft me goed gedaan.

Chantal: Voor mij waren het twee formidabele dagen met een formidabele groep!

Jean-Pierre: Ik vond het zo saai dat ik volgend jaar drie dagen wil gaan. Grapje!

Rudi: Ik heb me goed geamuseerd. Het was een fijne groep.

Magda H: Het is allemaal echt goed meegevallen. Ook ’s avonds was het fijn om samen te zijn.

Programma ‘wonen’

Jean-Pierre: De namiddag over ‘wonen’ was heel leerrijk. Ik heb veel opgestoken.

Lieve: Het was een fijne studie-tweedaagse. Soms kregen we moeilijke vragen voorgeschoteld, maar het waren interessante vragen waardoor ik veel heb bijgeleerd!

Germaine: Ik heb nog bijgeleerd over de sociale huisvesting.

Rita: De vergadering met Magda in de namiddag verliep gezellig en was ook leerrijk.

Rudi: Ik heb weer wat bijgeleerd.

Chantal:  Ik heb veel geleerd uit de vragen en antwoorden rond wonen. Ik ben blij dat ik meekon en heb veel bijgeleerd in het Nederlands. (Chantal is Franstalig)

Bezoek aan daklozenopvang ‘de steenhouwer’

Wendy: Ik vond het bezoek aan de daklozenopvang ‘de steenhouwer’ ontzettend aangenaam: vooral het gevoel van gelijkheid tussen werkers, vrijwilligers en de gasten was enorm.

Paulette: ‘De steenhouwer’ heeft een goede werking. Wat mij ook is bijgebleven is dat de wc’s gesloten waren. Ze gebruiken individuele porties handzeep, geurtjes en zeep voor de wasmachines. Alles was netjes. Jaarlijks wordt er ook een groot mosselfeest georganiseerd voor 1.600 personen waarvan de opbrengst naar de daklozenwerking gaat.

Germaine: Chapeau voor de vrijwilligers die iedere dag eten maken voor zoveel mensen. 

Lieve:  De uitleg over de werking van ‘de steenhouwer’ was interessant, de ontvangst was fijn en het eten was lekker.

Magda H: De sfeer en het onthaal in ‘de steenhouwer’ was heel goed.

Andere activiteiten

Lieve: Een korte wandeling door het centrum, donderdagavond gaf me de gelegenheid een aantal bekende historische gebouwen te zien: het stadhuis, de kathedraal, … Maar wat me ook boeide,  was de fiets- en voetgangerstunnel onder de Schelde. 

Magda H:  De avondwandeling was heel interessant. Lieve ging er volledig in op en heeft veel vragen gesteld aan Rudi, die de gids van dienst was. Ikzelf vond de uitwisseling van persoonlijke voorwerpen tijdens de avondactiviteit heel boeiend. En later op de avond heb ik mij nog goed kunnen uitleven op het voetbalmachientje. Dat zou ook iets zijn voor bij ons!

Tenslotte de kijk van de Benjamin van Onderdak

Benjamin C: Het was echt fijn, ik heb me reuze geamuseerd. Ik heb de 2 dagen de groep beter leren kennen, en als 19-jarige voelde ik me thuis in deze “grijze zone”. (Haha mopje!) Ik heb genoten van Antwerpen, en ik kan met zekerheid zeggen dat het beeld dat ik vroeger had van deze stad, totaal veranderd is en ik Antwerpen eigenlijk best wel mag. Ook ‘de steenhouwer’ was heel interessant en informatief. Kortom: het was een aangename, leerrijke en plezante tijd.

Projecten