Upcycling-wandelroute in Meulenberg

Sfeerbeelden van wandeling en workshops

Afgelopen weekend organiseerde onze buurtwerking in Meulenberg een upcycling-route die wandelaars langs kunstzinnig gepimpte pleintjes en hoekjes in de wijk leidt.  

Opbouwwerker Conny Mertens: ‘Twee jaar geleden gingen we van start met ons Upcycling-project. Met de kinderen en ouders van de Haagdoornstraat legden we een bloementuin aan op een sluikstortplaats. We beschilderden een met graffiti besmeurde garagemuur en  knutselden bloemen van afvalmaterialen. Sindsdien laten mensen geen afval meer achter op deze plek. Op een blinde muur in een nieuw wijkgedeelte maakten we een kunstwerk met gipsen maskers beschilderd door de families die er wonen. Twee elektriciteitskabines vol graffititags kregen een kleurrijke make-over. Youssef Hajam, een kunstenaar die opgroeide in Meulenberg, beschilderde er eentje. Kinderen en hun ouders gingen met penselen en verf aan de slag en toverden de andere kabine om in een vrolijk aquarium met vissen. Na elke kunstprojectje hielden we een straatfeest met de enthousiaste buren.

Nu in de maak

In een somber steegje tekende kunstenaar Danny Cuthbert een Toscaans landschap dat de buren nu inkleuren. Tot slot is er de kers op de taart: ons rotondekunstkunst met een 10 meter metalen knoteik gelast door een groepje werkloze bewoners, die in april een vaste plek krijgt in de wijk.

Wandelroute

Met al deze mooi verfraaide  plekjes stelden we nu een upcycling-wandelroute samen die we afgelopen zondag voor het eerst uittesten met een 50-tal geïnteresseerden én een cameraploeg. Enkele jongens uit de wijk die semiprofessioneel met video bezig zijn, gaan namelijk een filmpje maken van het hele upcycling-project. De wandelaars werden tijdens de route getrakteerd op thee, gebak, hapjes en oliebollen die inwoners serveerden.

Creatieve workshops

We organiseerden ook twee workshops. Op een stortplaats plaatsten we vrolijk geverfde autobanden die je mocht beplanten met bloemen. In de workshop tuinmeubeltjes gingen de deelnemers aan de slag met palettenhout dat ze verfden, verzaagden en betimmerden.’

Benieuwd naar het rotondekunstwerk? De officiële inhuldiging vindt plaats op 20 mei. Meer info hierover volgt binnenkort.   

Projecten