vzw SOMA bestaat 20 jaar

20 jaar SOMA
Het boek "SOMA, een unieke plek met unieke mensen' met verhalen en portretten van SOMA bezoekers

20 jaar SOMA, dat is feest!

Naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van de SOMA werd er een boek uitgebracht 'SOMA, een unieke plek met unieke mensen' vol met verhalen en portretten van SOMA-bezoekers.

Er werd ook een heus verjaardagsfeest voor de SOMA-leden georganiseerd waarbij iedereen eens goed in de watten werd gelegd.  Wij laten u gezellig meegenieten van het feestgedruis via deze fotoreportage.

 

Een greep uit de tijidlijn

22 december 1997 - SOMA opent officieel haar deuren.  Geert Haesenvoets organiseert vanaf dat moment diverse activiteiten en er vinden wekelijks groepsmaaltijden plaats.

1998 - Tien vrijwilligers beheren het trefpunt mee en samen bepaalt men de aard en inhoud van de groepsactiviteiten.  Elke donderdag wordt er gekookt en er wordt gestart met "De Soma-gazet" om zo meer kenbaarheid te geven aan tref- en servicepunt SOMA.  Via groepsactiviteiten wordt de doelgroep nauw betrokken bij het sluiten van de logementshuizen en wordt er samen naar alternatieve huisvesting gezocht.  Samenwerkingsverbanden met de Oude Burelen en Basiseducatie Maasland worden aangegaan.

2000 - Ca. 240 bezoekers komen naar trefpunt SOMA en maken gebruik van was-, strijk- en douchemogelijkheden.  het groeps-koken wordt uitgebreid, waardoor men elke middag een kop soep kan eten.  Er wordt contact met Dynamo gelegd.

2004 - De samenstelling van de groep is zeer divers te noemen.  Buiten de kookactiviteiten zijn er dit jaar kienavonden, uitstapjes naar de film, Bokrijk en Rimpelrock.  De bezoekers nemen steeds meer verantwoording en er wordt gezocht naar een weg om verder uit te groeien naar een vereniging waar armen het woord nemen.  Plezier en vertier zijn de voedingsbodem voor enting, maar er wordt ook laagdrempelig inhoudelijk gewerkt.

2005 - Joke Aerts komt de groep en Diane ondersteunen.  Joke ontfermt zich over Trefpunt SOMA en Diane leidt de groep SOMA.  SOMA neemt deel aan het piloottraject Lokaal Sociaal Beleid.  Hiermee wordt de deur naar participatie geopend.

2007 - Er worden jongeren tewerkgesteld via het Jeugdwerkloosheidsactieplan en maandelijks vindt er een "Lunch@SOMA" plaats, waar alle welzijnswerkers van Maasmechelen worden uitgenodigd.  De inhoudelijke werkgroep "Steen" ziet het levenslicht. SOMA organiseert een workshop op scholen genaamd "Armoede in het onderwijs" en enkele bezoekers werken mee aan een uitwisselingsproject tussen België en Nederland "Buurten in de Euregio".

2008 - Van 'Hart voor Limburg' krijgt de SOMA middelen om computers aan te kopen om op woensdagnamiddag jongeren de kans te geven om hun huiswerk op de pc te maken.

2010 - De SOMA-gazet verandert in SOMA-belang en er is een facebookpagina.  Vanaf nu is de tweedehandswinkel elke donderdagnamiddag open.

2013 - Samen met de vrijwilligers wordt gezocht naar de beste manier om ieders talent in te zetten in de werking op de nieuwe locatie.  Het project 'SOMA in bloei' wordt ingediend.  Een belangrijk aandachtspunt is het psychisch welbevinden van mensen in armoede bevorderen.

2015 - Een tiental jongeren die deel uitmaken van het I-can-project maken op eigen initiatief tuinmeubels voor de SOMA.  Er is een opendeurweekend. SOMA gaat op vakantie in de Ardèche.

2016 - Irma doet haar intrek in de SOMA.  Maasmechelen lanceert de UiTPAS en de SOMA wordt een verkooppunt.  Dit jaar is SOMA ook geregistreerd als goed doel via de actie "De Warmste Week" van Studio Brussel.

2017 - SOMA gaat op driedaagse met de vrijwilligers om het 20-jarig bestaan te vieren en het werkjaar te evalueren.  Twee varviers van 'Ustura Kemal' komen vanaf nu één woensdagnamiddag per maand haren knippen in de SOMA. SOMA wordt UiTPAS-partner.

 

Projecten