Woonwagenbewoners namen deel aan Erfgoeddag

erfgoeddag woonwagenbewoners
De vrijwilligersploeg van Ons Leven

Woonwagenbewoners verschillen vandaag nog in weinig opzichten van de rest van de maatschappij.  Althans, zo lijkt het toch.  Het gaat om mensen die gewoon Belg zijn, een vaste woonplaats hebben en die gewoon deelnemen aan het dagelijks leven in hun buurt.  Maar toch... Woonwagenbewoners hebben een rijke eigen culturele geschiedenis en identiteit, die vorig jaar werd erkend als immaterieel cultureel erfgoed.  En daar zijn ze fier op.

Eén van die typische culturele elementen is de woonwagen.  Om uiting te geven aan hun eigen identiteit kiezen woonwagenbewoners ook vandaag nog altijd voor het wonen in een woonwagen.  Een keuze die in de huidige maatschappelijke context allesbehalve voor de hand liggend is.

 

Zondag 22 april, erfgoeddag

Tijdens een tentoonstelling in de Stadsbibliotheek van Genk kregen bezoekers aan erfgoeddag een unieke inkijk in het leven van woonwagenbewoners en kon men ontdekken waarom ze zo bewust kiezen voor een leven op wielen.  Enkele woonwagenbewoners vertelden over hun leven en wat het is om woonwagenbewoner te zijn.  En als er iets typisch is aan de woonwagenbewoners, dan is het wel hun 'gave' om te vertellen.

 

Centrale thema "Kiezen"

De vereniging Ons Leven ijvert al verschillende jaren voor extra standplaatsen voor woonwagenbewoners zodat zij actief de keuze kunnen maken om in een woonwagen te wonen.  Naar aanleiding van de aankomende verkiezingen werd er een beleidsdossier gemaakt met aanbevelingen vanuit de woonwagenbewoners.  De bewoners willen dat het beleid ervoor kiest om werk te maken van het woonwagenthema.  Kiezen is voor hen dan een thema waar zij dagelijks mee bezig zijn.

 

Erfgoedtraject

De fotobanners die tentoongesteld werden, vormden de kers op de taart van een jaar lang samenwerken met de woonwagenbewoners aan een erkenningsdossier.  De foto's tonen het leven zoals het vroeger was.  Door het verzamelen van foto's en ander materiaal kan de typische woonwagencultuur beter gepresenteerd worden.  Dat materiaal komt uit verschillende bijeenkomsten waar de woonwagenbewoners zelf inbreng konden doen.  Op die manier kregen de organisatoren een vrij uitgebreide achterban én heel wat partners mee.

Woonwagenbewoners waren zich er vaak zelf niet van bewust dat zij over een rijke eigen cultuur beschikken.  Door de gesprekken kwam langzaamaan het besef dat zij toch iets unieks hebben en dat het belangrijk is dat dat bewaard blijft.

 

Een geslaagde dag

Erfgoeddag zit er weer op, maar dat het een geslaagde dag was voor de woonwagenbewoners kan men wel zeggen.  Met zo'n 200 bezoekers die enorm veel interesse toonden in het verhaal dat de woonwagenbewoners brachten kan men alleen maar tevreden zijn.  En ook de locatie - de stadsbibliotheek van Genk - werd duidelijk gesmaakt door zowel de woonwagenbewoners, als de bezoekers.  

De tentoonstelling zelf is nog een kleine twee weken blijven staan zodat bibliotheekbezoekers ook na erfgoeddag nog de kans kregen om te genieten van deze prachitige tentoonstelling.

 

Interesse om zelf ook deze tentoonstelling te tonen?  Dat kan, want de banners kunnen uitgeleend worden.

Projecten