Feestelijkheden De Sink Meulenberg

Feestelijkheden De Sink van Meulenberg
Feestelijkheden De Sink van Meulenberg

Op zaterdag 23 juni 2018 vinden er feestelijkheden plaats omdat het rotondekunstwerk 'De Sink van Meulenberg' is afgewerkt. 

Wij nodigen u vriendelijk uit op de officiële feestelijkheden van "De Sink van Meulenberg", een rotondekunstwerk dat op een unieke manier tot stand kwam.

Wij hopen dat u op zaterdag 23 juni het eindresultaat samen met ons kan komen bewonderen!  Om praktische redenen vragen we om in te schrijven via de volgende link

Programma

11u00  Plechtige inhuldiging op de rotonde Brelaarstraat - Kerklaan door burgemeester Alain Yzermans en Schepen- en OCMW-voorzitter Mustafa Aytar

12u00  Voorstelling van het project door de partners in CC Casino Houthalen gevolgd door een receptie

 

Over het project

De Sink van Meulenberg

De Sink is een groot metalen kunstwerk op het rotondepunt aan de Brelaarstraat in de Houthalense wijk Meulenberg.  Deze boom werd in mei 2017 feestelijk ingehuldigd en werd gemaakt door 12 inwoners van Meulenberg en omgeving en bezoekers van Café Anoniem in Hasselt.  Zij volgden een lasopleiding, ontwikkelden vaardigheden én verhoogden hun kans op werk.

In november 2017 startte een 2de opleiding en 15 nieuwe cursisten werkten aan de 12 resterende takken voor de afwerking van de boom.  Intussen is de boom klaar, de opleiding afgerond en legden de cursisten en traject af richting tewerkstelling.

Verbondenheid

De Sink staat symbool voor de onderlinge band die de cursisten hebben.  Anderzijds versterkt het gebeuren rond de boom de contacten tussen bewoners van Meulenberg maar ook tussen professionele partners.  Om dit alles te kunnen realiseren werken RIMO Limburg, het volwassenenonderwijs Qrios campus TIKB, staalbedrijf Timmers CS (TCS) en het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren nauw samen.  Daarnaast dragen bedrijven, het Meulenbergse verenigingsleven alsook de Rotary dit initiatief.  Zij tonen hun maatschappelijke betrokkenheid door een financiële bijdrage te leveren.  Youssef Hajam, een voormalig buurtbewoner van Meulenberg, zorgde voor het ontwerp.

Uitstraling

Onlangs nog werd dit project genomineerd voor de federale prijs Armoedebestrijding.  Hiervoor werd een filmpje gemaakt over het project en dat kan je hier bekijken.

Symboliek

Deze boom draagt de symboliek van een Sink, dit is het dialect voor een knoteik: een oerboom die jaarlijks wordt afgeknot.  Deze bomen staan symbool voor kracht, duurzaamheid, degelijkheid en overleven.  We zien de boom als een levenspad naar de toekomst, waar sommige mensen nog aan de voet staan van het avontuur en anderen al volop aan het klimmen zijn.

Projecten