Buurtgerichte zorg. Ouderen kwaliteitsvol laten wonen in hun vertrouwde buurt

Wist je dat Limburg twee keer zoveel 65-plussers telt tegen 2050? De vergrijzing van de babyboomers baart zorgen én biedt kansen.

 • Meer ouderen met zorgnoden op vlak van wonen, gezondheidszorg, vrije tijd …
 • Sterk stijgende kosten voor de maatschappelijke zekerheid
 • Groeiende groep competente gepensioneerden
 • Groot potentieel aan sociaal kapitaal
   

Ouderen willen liefst zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Gemeente, OCMW en RIMO Limburg werken samen aan een beleid op maat van ouderen.

Het project Buurtgerichte zorg loopt momenteel in de gemeenten Halen, Hamont-Achel, Kinrooi, Lummen, Maaseik, Neerpelt, Overpelt, Peer en Bocholt.

Activiteiten

 • Bezoekersteam
  Gemeente, OCMW en RIMO Limburg stellen een bezoekersteam samen. Vrijwilligers krijgen een opleiding en bezoeken ouderen aan huis om hen te informeren en eventuele zorgvragen op te vangen.
   
 • Zorgcoördinatie
  Een zorgcoördinator zoekt oplossingen voor deze zorgvragen in de vertrouwde buurt. 
   
 • Inzet van buurtgezellen
  Ouderen krijgen zorg aan huis via professionele en/of burenhulp, de zogenaamde buurtgezellen.

  Buurtgezellen helpen buren. Samen streven ze naar een buurt waar mensen zich thuis voelen, waar ze contacten hebben en waar buren elkaar steunen. Burenhulp die weinig inspanning vraagt, kan een wereld van verschil maken. Een buur die inkopen meebrengt van de supermarkt, de brievenbus leegmaakt of ‘s morgens de rolluik omhoog haalt. Zo ook met netwerkjes in de directe omgeving. Iemand die even binnenloopt voor een babbel bij een kop koffie. Een buur die mensen in zijn straat samenbrengt om samen te wandelen of een kaartje te leggen. Kleine hulp die bijdraagt tot langer wonen in een aangename buurt.
Nieuws